Joanika – een veelzijdige kunstenares!

Joanika Ring werd geboren in 1946 in Laren en was al van kleins af aan omringd met kunst. Haar vader was de beeldhouwer, kunstschilder en tv pionier Peter Zwart. Al spelenderwijs leerde ze van hem het vak. Als kleuter mocht ze haar vader al meehelpen en onderwees hij haar door de jaren heen in alle facetten van het tekenen, schilderen en beeldhouwen.

Op aanraden van haar vader heeft Joanika ook nog de MO akte tekenen behaald om daarmee een inkomen zeker te kunnen stellen. We zijn benieuwd of ze daar ook uiteindelijk iets mee heeft gedaan?

Joanika: “Ja, ik heb als illustrator gewerkt bij JWT (een groot Amerikaans reclamebureau), voor het blad Donald Duck en ook bij Marten Toonder. Bij Toonder heb ik mijn man (Oscar winnaar) Börge Ring ontmoet.”

Veelzijdig

Joanika blijkt een veelzijdig kunstenares die verschillende vormen van kunst beheerst. Ze werkt met realistische en sterk vereenvoudigde expressionistische beelden maar ook met organisch abstracte vormen.

Joanika: “De abstracte beelden, gehakt en gepolijst uit natuursteen, zijn vormen die meer aan het inwendige en verborgene doen denken. Deze beelden blijven intrigeren, je kunt ze op verschillende manieren neerleggen. Het zijn bijna speelobjecten. De vormen blijven veranderen terwijl je er omheen loopt en ook de verschillende manieren van belichten zorgen voor een eindeloze variatie van indrukken.”

De grote beelden maakt Joanika Ring van gips die later in brons worden gegoten.

Details van abstracte vormen

Na 33 jaar beeldhouwen heeft ze ook het schilderen weer een plaats gegeven in haar werk.

Joanika: “Ik schilder details van deze abstracte vormen zoals ik ze voor me zie wanneer ik om zo’n groot beeld heen zou lopen. Het schilderij moet diepte hebben, ik moet het kunnen aanraken, net of er voor mij meer zintuigen bij betrokken moesten zijn. Ik blijf toch een beeldhouwer die ook kan schilderen.”

Gezegd moet worden dat de aaibaarheidsfactor van haar beelden heel hoog is, je moet ze even aanraken en dat mag ook. Als er gevraagd wordt naar haar inspiratie moet Joanika Ring lachen.

Joanika: “De meeste mensen denken dat inspiratie komt als je maar lang genoeg nadenkt over wat je zal gaan maken, maar inspiratie komt alleen dan wanneer je ophoudt met denken. Het scheppingsproces ontstaat door middel van het intuïtieve deel in een mens. Denken begrenst dat enorm. Bij mij werkt het zo: Het is net of ik de stekker in de kosmos steek en dan ontstaan de dingen als vanzelf. Ik doe niks, alles gebeurt spontaan en als alles klaar is dan ben ik het meest verwonderd van allemaal en als ik tussendoor boodschappen moet doen, dan trek ik de stekker er tijdelijk even uit.”

Noot: de onverwachte zeldzaamheid

De mensen die een schilderij van Joanika hebben gekocht mogen in hun handen knijpen. In februari 2012 brandde de woonboerderij van Joanika en Börge volledig af, en daarmee ook vrijwel de gehele collectie schilderijen. Ook zijn de kleine bronsplastieken van Joanika verloren gegaan. In haar atelier zijn de grotere monumentale beelden er nog wel.

Joanika kijkt hier naar een ontwerp van een beeldje dat ze heeft gemaakt.

Een speksteen middag in de tuin bij JoanikaJoanika Ring in de weer met een enthousiaste cursiste.